Wiho!

Datum: 2013-12-31 | Tid: 13:47:35
Emils feber är nästan helt borta, hoppas det håller i sig nu. Han har blivit mycket piggare och snart hoppas jag att han kommer börja komma i hagen igen, som han alltid gjort tidigare innan febern. 

Snöade imorse gjorde det också, nu får det stanna den här gången tycker jag!


30/12

Datum: 2013-12-31 | Tid: 00:39:18
(kommer skriva idag, även fast klockan är över 00:00). Iallafall, imorse så körde jag Emil. Han var lite mer social, kunde gå lös ut från boxen, och tidigare så har han inte velat gå från boxen eller hagen. Så det var positivt!
 
Han skötte sig på körturen, har inte mycket att säga. Haha.. Han travade på bra och hade inga hyss för sig så.
När jag hade kört honom och släppt ut honom i hagen igen så gick jag in och sovde igen, är trött heela tiden just nu haha.. Kanske inte så konstigt då jag somnade typ halv fyra igår, menmen. Vaknade iallafall vid två och då gick jag ut till Emil i hagen, tränade lite på att han skulle gå upp med hovarna på någon sten i hagen (som är hög haha). Han fixade det galant, duktiga ponnyn!
 
Sen gick jag in och hjälpte mamma lite med målningen av mitt rum, men är inte direkt superbra på det där med måla så jag fick gå till stallet istället. 
 
Min lillasyster Doris följde med mig så hon hade någonting att göra, var kanske inte sådär jättekul att sitta och titta på när mamma målade mitt rum. Sen så gillar även Doris hästar så hon tycker bara det är kul!
Hon sopade stallet medans jag mockade, sen fyllde vi hö, vatten och spån till hästarna. När det var klar så gick vi och hämtade in Turbo. Doris fick leda in honom själv, jag gick bara lite före så skötte dom resten. Så duktiga så ♥
 
Vi borstade Turbo och sen så fick Doris trickträna lite med honom, hoven, pussen, och kramen. När vi var klar med Turbo så gick vi för att hämta in Emil. Hon fick leda in honom själv också, jag gick bara lite före den här gången också. (hon höll ju i honom själv) Han är nog världens snällaste treåring haha:')♥
 
Vi gick in och åt sen, och efter middagen så for jag ut och motionerade båda hästarna. Började med att rida Turbo ett tag, blev en tur på kanske 30minuter. Han var rätt dryg att rida i början, ville inte riktigt framåt så som jag ville. Han var som en liten bomb, men var ändå tillbakadragen haha. Men efter han fick galoppera en raksträcka så började han bli sig lik igen, haha. Riktigt pigg och allert, lite för pigg kanske men det är bara kul.
 
Emil kördes i 25minuter och han var riktigt pigg, ökade på riktigt fint och breddade steget superfint. Så det var kul! Han har börjat komma tillbaks lite mer då han börjat bli lite tittigare nu igen.
 
Bjuder på en massa bilder från idag, lite tråkiga kanske men alltid något. Ska försöka få någon som kan komma och fota mig och hästarna så ni får lite nya systembilder.
 

Årsresumé del 1

Datum: 2013-12-30 | Tid: 23:53:00
Januari:
- Åkte in för att köra årets första snabbjobb med Turbo. Gick ändå helt okej för att inte ha någon att springa mot, och inte hade han heller den bästa kondisen då han sattes igång i mitten av December efter vintervilan. Har för mig att han gick 2.15 eller något sånt. 
 
- Han släppte lite i högervarvet och gick att rida bättre där, förut gick det knappt alls utan det såg rent ut sagt förjävligt ut de flesta gånger då.
 
Februari:
-Åkte iväg på årets ponnytravgala i Piteå. Lika kul som alltid, lätt en av årets höjdpunkter. Dessutom så blev jag nominerad till årets kusk och knep tredje platsen. "Tävlat du gjort i både A och B. Med både Turbo och Othello vi fått se. Nu laddar ni för nästa säsong, för att försöka sänka rekorden gång på gång.
 
- Mamma skjutsade oss till ridbanan i Bureå så trimmade vi lite dressyr med Sandra/Hurran. Dock var det inte skottat på ett tag, så det var ju lite jobbigare för honom. Men han skötte sig bra och var ändå hyfsat fin i höger varv, var riktigt nöjd även om det inte alls såg bra ut på bilderna.
 
- Var även och pussade på min förra älskade skötponny, Fapriola.
 
- Körde Turbo till ridbanan med Ellen, sen så hoppade vi en del där. Åh så duktig han var, bästa Turbon!!
Mars: 
- Årets första start gjordes sjunde mars. Blev en fjärdeplacering på 2.12,5. Han snörde sig i galopp två gånger innan vi ens var ute ur första kurvan så vi tog det rätt lugnt för att slippa bli diskade. Men jag är ju nöjd sålänge han är fin i traven, är frisk, vill och har motivationen där.
 
- Åkte till jönköping tillsammans med Sandra och stannade där i tredagar, lång bilresa. Där uppe gick vi på elmia och ullared! Shoppade även lite saker till Turbo, men inte så värst mycket som jag trodde jag skulle.
 
April:
- Våren kom, och tävlingssäsongen satte fart på riktigt.
 
- Invigde mitt nya röda jacson schabrak som Turbo passade så himla fint i. Kom ihåg det ridpasset så väl, han var så fruktansvärt fin!
 
- Tävlade Othello i Boden där det blev en fjärdeplacering på 3.06,1. Var ett tufft lopp men han pinnade på!
 
- Körde ett provlopp på banan med dom andra i ponnyklubben. Ridvärmde honom innan och han var kalasfin! Själva provloppet blev perfekt för mig och Turbo, Talang och Turbo låg jämsides hela "loppet" så det var kul. Dock tyckte jag inte att traven stämde helt hundra på honom.
 
- Vi tog ut equiterapeuten Anna Dahlberg som fick kolla igenom Turbo. Hans kors hade stökat igen, sen så hittade hon ett litet fel i höger bog. Vilket har varit problemet till att han inte riktigt gått helt hundra i höger varv när man ridit dressyr, och inte heller velat ta vänster galopp i ridningen.
 
- Startade fyra lopp på Skellefteås poänglördag (två med Turbo och två med Ohtello). I första loppet stog jag och Turbo 200m tillägg på ett kortlopp, han travade som en klocka och förlorade med ca en mule från vinnaren. Även en rekordsänkning till 2.07,2 på distansen. I andra loppet blev det en 3:e placering på 2.10,4. Med Otto så blev det en 2:a och 5:e placering.
 
- Ellen fotade fantastiska bilder på mig och Turbo!
 
- Startade två lopp med Turbo på Umåkers heldag. Blev en 2:a placering i första loppet, förlorade med ca en mule från vinnaren igen. Blev även en rekordsänkning på distansen i det loppet (2.07,0). I andra loppet blev vi 3:a på det nya rekordet 2.06,2! Vi åkte hem mycket nöjda och glada :D!

 
Maj: 
- Han var enormt tjurig i början av maj i ridningen, nästan så jag bara ville ge upp. Men det värsta gick över!
 
- Åkte och startade på Solängets heldag. I första loppet slutade vi som 3:a på 2.07,0 (hans rekord på distansen). Var riktigt besviken på mig själv, han sprang superbra men hade jag kört bra hade vi lätt vunnit. I andra loppet slutade vi som 4:a på nya rekordet 2:05,7!!
 
- Startade Othello i Skellefteå, tyvärr blev vi diskade pga. för många galopper.
 
- Sandra fotade lite dressyrbilder på oss, superfina blev dom. Riktigt maffiga!
 
- Hoppade nytt höjdrekord med Turbo, 85cm (barbacka dessutom).
 
- Började även träna på att Turbo skulle ta rätt galopp, och det kan han superbra idag.
 
- Startade på Bodens heldag, och där kom äntligen vinsten. Och inte bara en, utan två tillochmed. Blev en hel del glädjetårar den dagen. Han sänkte även sitt rekord till 2.04,4.
 
- Åkte utomlands till turkiet i en vecka.
Juni:
- Blev superfina bilder på ängen då det var alldeles gult av alla blommor.
 
- Startade ett lopp på Umåker där vi slutade som 5:a på tiden 2.09,3 underlaget passade inte alls Turbo. Han gillar inte alls geggbana..
 
- Jag och Turbo blev inbjudna till Bodens storlopp, Norrbottens stora pris. Men dum som jag är så tackade jag nej, men sjukt stort att vi blev inbjudna!
 
- Blev sommarlov, och direkt efter skolavslutningen åkte jag och startade ett lopp med Otto i Boden. Tufft lopp, men han sprang på som aldrig förr och det ledde till en 3:e placering på 2.51,7 (hans rekord låg då på 2.51,3 så det var en superfin tid!
 
- Bytte min allroundsadel till en dressyrsadel, här skulle det dressyrtrimmas!
 
- Mamma skjutsade upp oss till ridbanan, åh himlar vad fin han var alltså!!
 
- Var ute och myste med Fapris, Ellen knäppte även lite fina kort på oss.
 
- Alexir anledde, var så glad!
 
- Startade Turbo i lilla midsommarkransen, gick inte alls som så som vi hoppats. Hade inga förväntningar på placering, men han var typ galen, gick knappt att ta ner från galopp. Tiden blev iallafall 2.07,8.
 
- Vi åkte på ponnytravläger, hur kul som helst!
 
- Fick förfrågan om att starta ett lopp med Fapriola i Lycksele, har verkligen drömt om det! Och iår var ju hennes sista tävlingsår, sen faller hon ju för åldersgränsen.
 
- Vi åkte till Lycksele för ett par dagar som alltid, en av årets höjdpunkter. Alltid lika kul :')! (Turbo följde ju såkart).
Släng gärna iväg en kommentar!
Ni får del två så snart som möjligt!

Snön vars är du..?

Datum: 2013-12-30 | Tid: 02:47:00
Är så himlahimla less på all is, och saknar faktiskt snön en hel del just nu.. Saknar att plumsa med hästarna, saknar att kunna vinterträna hästarna på det bra underlaget vi brukar ha vid den här tiden och saknar alla fina vinterdagar. 

Riktigt surt att vädret är såhär, vi har kring 4+ och ingen snö alls, några fläckar här och där. Sen består de mesta av is, den håller dock på att smälta nu. För ett par dagar sedan så gick det ju knappt att gå med hästarna till hagen pga. all is, snorhalt var det. Nästan så man skulle haft skridskor på sig, haha! Vid den här tiden brukar vi ha två meter snö iallafall, minst. Vad hände liksom?

På nyårs ser det dock ut som det ska snöa, och sen där efter bli lite kallare iallafall. Så hoppas verkligen det stämmer! Skulle vela rida Turbo till ridbanan och rida igenom honom på riktigt och skutta över något hinder också. Men det får bli när underlaget blir bra!

Bjuder på lite härliga vinterbilder från i vintras, släng gärna iväg en kommentar!


 

29/12

Datum: 2013-12-29 | Tid: 21:22:40
Körde Emil direkt på morgonen idag, gick riktigt bra faktiskt. För första gången så behövde jag inte hjälp ut när jag skulle ut ur stallet och köra, utan det fixade vi själv idag. Så stolt över lillkillen! I vanliga fall brukar han rusa ut, men idag så behövde jag bara prata med honom lugnt så stog han snällt och väntade.
 
Han var inte sådär jättepigg när jag körde honom, men han travade ändå på nöjd och glad. Hans temp låg på 38,0 så den hade sjunkit men fortfarande feber ju..
 
Körde honom även på kvällen, och lyckades även då släppa ut oss själva. Dock glömde jag reflexvästen kom jag på när vi kommit runt stallet, så var bara att köra runt stallet och hoppa av för att hämta reflexvästen. Var tvungen att hoppa på honom ute då, och då var han lite mer otålig, men det funkade. Han var piggare när jag körde honom nu på kvällen, även om hans feber hade höjts lite.. Förstår inte vad som är fel, han är inte ens lite svullen efter kastreringen, och han körs två gånger om dagen, så tokigt att det blev såhär ändå.. Men veterinären har bett oss att fortsätta köra honom två gånger om dagen, han har inte nog hög feber för att han ska pencillin så. Hoppas den förbaskade febern går ner så snart som möjligt!
 
Turbo skrittades bara idag, och han är helt hel från igår när vi gick omkull, så skönt! Det har börjat tina nu, så det är inte så mycket is nu så imorgon så ska vi ut på en tur igen. Förmodligen håller vi oss nog på benen då,haha ;)
 

Idag

Datum: 2013-12-29 | Tid: 00:56:47
Emils temp har sjunkit, så han är ju på bättringsvägen. Dock ser man att han har ont efter kastreringen nu, men han är inte alls svullen.. Han ville inte ens följa med ut från skjulet när jag skulle hämta honom i hagen, lillbebben..:(
 
Han var iallafall duktig på båda körturerna, han sprang på och var nöjd!
 
Skulle ju somsagt börja sätta igång Turbo idag, och det gick verkligen inte så som jag tänkt mig efter ett tag..
Han var iallafall jättefin trots att han har stått så pass länge. Han var ju rätt tittig på saker, men han lyssnade ju ändå så jag är nöjd. Jobbade han i en låg form och ponnyn var riktigt glad och framåt för att äntligen få fara ut och jobba i skogen.

Vi hade kommit oss en bit, det är ju rätt dåligt underlag så jag red påsidan av en mindre väg (ingen bilväg utan jag brukar köra och rida där), var lite halkigt där så jag red på sidan på gräset där det var bra.

Allt gick bra och så, och sen så snubblar han till eller något sånt och går omkull. Kan säga att det här var det värsta på väldigt länge..

Han är sjukt klumpig lillbebben, typ fjärde gången han går omkull på två år..
Han ställde sig upp direkt och väntade tills jag reste mig, kollade direkt hur det var med honom, inga skador. Gick med honom en stund för att se hur det var med honom och sen skrittade vi hem, han var pigg och glad som att ingenting alls hänt. Travade även en kort bit för att känna, han kändes som vanligt iallafall..

Han har klarat sig oskadd (så det var tur i oturen), kollade igenom han noga i stallet efter, stretchade och gav honom massage osv.. Hoppas bara det är bra med honom imorgon också. Sjukt otäckt är det iallafall! Älskade hjärtat..♥
 
Bjuder på ett par bilder från idag! Imorgon kommer Fanny och fotar mig och hästarna så ni får mer bilder då.
 
 

Lillhjärtat

Datum: 2013-12-27 | Tid: 22:36:00
Var på stan med Ellen tidigare idag. Var riktigt shoppingsugen, men såklart hittade princip ingenting, men fick med mig två tröjor hem iallafall. 
 
När jag kom hem så gick jag direkt till hästarna och när jag kom till hagen så märkte jag att det var någonting som inte stämde med honom idag. Han kom inte när jag ropade på honom, och det har han gjort varje dag sedan dag ett. Fick gå och hämta honom i hagen, och när jag tog fast honom så såg jag att han inte riktigt ville gå, men han följde ju med iallafall. Och mycket riktigt så var han hög i temp, och rätt så mycket också..

Detta är ju pga. kastreringen.. Han är lite hängig och jag ser att han har ont, dock är han inte svullen. Vi har pratat med veterinären och vi ska fortsätta köra honom två gånger om dagen, sålänge den inte stiger mer, då kommer han måsta få penicillin.

Trodde inte att han skulle vara så sugen på att bli körd idag, men han gapade när jag tog fram bettet som vanligt. Han var riktigt duktig på körturen, lika pigg och glad som alltid, vilket känns otroligt skönt ändå! Han vill verkligen alltid göra sitt bästa.  

Det här skär i mig, hoppas verkligen att tempen har sjunkit imorgon..

Han blev ju även skodd idag, och han reagerade lite när han skodde bak eftersom det säkert gör lite ont i "såret". Men han gjorde liksom ingen sak av det, utan han bet ihop. Så stolt över honom, dessutom är det bara tredje gången han skos.

Fina guldponnyn..<3
 
Turbo är ju som ni säkert förstog också skodd idag. Imorgon har jag även tänkt att börja om att träna honom lite lätt, så det ska bli kul! Nu är vilan över för tjockTubbo.
 
Bjuder på någon mobilbild från idag.
 

Igår och idag

Datum: 2013-12-26 | Tid: 10:59:00
Igår så var det verkligen snoor halkigt ute. Kan ju berätta att det var ett projekt att få honom ut till hagen när han hade tappat ena framskon. Men tillslut så stog han då i hagen utan att ha dött, haha!
 
På kvällen så svängde Göran förbi och slog på tappskon på Turbo. Han ska dock ändå skos på Fredag, men det var lika bra att få på honom skon nu så han slapp halka hela tiden.
 
Emil fick även testa ha på sig sadel för första gången. Vilket gick huur bra som helst, stencool ponny som inte brydde sig någonting alls, inte ens en reaktion från hans sida haha.
 
Idag så släppte jag ut Turbo och sen for jag ut och körde Emil själv. Eftersom mamma jobbat natt så sovde hon när jag skulle ut och köra så Lisa hjälpte mig ut från stallet med Emil. Han skötte sig superbra på körturen så det var skönt. Han brukar kunna ta lite galopper här och var för att det blir jobbigt för honom, och han vet ju inte riktigt vilken gångart han ska ha hela tiden än heller. Men idag så var det princip inga alls, vilket var kul. Glad och positiv ponny om alltid!
 
Gjorde sen bort resten av stallskötseln så som mockningen och allt sånt. Ska ut och testa nya objektivet på kameran lite senare också.
 

God jul♥

Datum: 2013-12-24 | Tid: 19:58:00
Jul idag då! Helt sjukt vad tiden går, dock har jag knappt någon julkänsla alls. 
 
Igår så kördes Emil som vanligt, han skötte sig finfint. Det var ljust ute och mycket riktigt så gick det mycket bättre då än i mörkret, han blir så himla tittig då. Efter lunch så for jag in till stan och mötte upp Ida, köpte de sista paketen samt en tröja åt mig själv. Direkt efter stan så for vi till min mormor som fyllde 59år. Vi firar även jul här, så vi sovde över.
 
Imorse så släppte Lisa ut hästarna, och sen for jag och mamma till stallet vid två för att fixa allt i stallet samt köra Emil. Jag for ut och körde Emil själv, så fixade mamma mockningen och allt sånt medans. Andra gången jag körde Emil helt själv utan att någon åkte med eller så. (i trafiken och i "skogen). Han skötte sig superbra, inga bekymmer alls. Vi hann även träna lite på det nya tricket flema, vilket han tyckte var superkul!
 
Turbo har tappat en sko så han har vila än, men den ska på så fort som möjligt och sen så ska vi sätta igång med vinterträningen när underlaget blivit lite bättre!
 
 

Helgen

Datum: 2013-12-22 | Tid: 20:32:00
* Fredag
Vi fick jullov klockan ett så vi hann köra när det var ljust. Emil var riktigt fin, min kompis Linnea åkte med då hon skulle sova här. Han var riktigt duktig vid utsläppet från stallet när vi skulle köra honom, annars brukar han ha alldeles för brottom. 
Thea, Linnea och Hilda sovde här, vi hade en superkul kväll tillsammans, måste göras om snart!
 
* Lördag
Mamma släppte ut hästarna så vi sov ut till typ elva och sen fixade vi oss för att fota nya profilbilder på varandra. Thea och Linnea for hem vid fyra, då gick jag och Hilda ut till stallet och körde Emil som var riktigt tjollrig då. Han travade på riktigt bra förutom att han blev otroligt skrajj för fryset vatten i ett dike och vägrade då gå förbi där. Han börjar då helt enkelt att backa och vela resa, han vet inte riktigt vars han ska ta vägen. Var tvungen att hoppa av honom och leda förbi honom, och då var det inga som helst problem. Han blir lite skeptiskt när det är mörkt ute, lite mörkis är han allt. Lite besvärlig vid utsläpp när vi skulle köra honom var han också, verkligen någonting vi måste träna på!
 
Sen just innan middagen for jag och Hilda hem till henne så spenderade jag min natt där. Vi badade, såg film och snackade en massa. Riktigt mysigt!
 
* Söndag
For hem från Hilda just innan middagen, käkade middag och sen gick jag ut till stallet och fixade där. Jag och mamma for sedan ut och körde honom. Han travade på fint men är lite sådär extra vaken pga. mörkret och blir lite halv"rädd" för saker. Men inte som igår då han vägrade att gå förbi iallafall.
 

Åh, duktiga Emil!

Datum: 2013-12-19 | Tid: 19:09:00
Emil var så himlahimla fin när jag körde honom idag. Han var riktigt framåt och lyssnade super på allting! Dock ville han gärna svänga in på andra vägar när man körde förbi ett ställe där man kunde svänga, men liksom inte så att han gjorde något annat än att försöka sväng in, var bara att styra därifrån och smacka lite.

Hans längde verkligen steget superbra och bräddade baksteget sjukt fint. Är riktigt peppad inför tävlingssäsongen 2014!
 

Nu är han valack

Datum: 2013-12-18 | Tid: 20:25:03
Idag så kastrerades Emil, allt har gått superbra så det känns super. Han ska nu köras två gånger om dagen i rask takt, så får vi hoppas att han inte sväller någonting.
 
Han fick även raspade tänder och även det gick problemfritt!
 
Har inte så mycket att berätta faktiskt, allt är rätt ointressant just nu haha!
Turbo ska jag sätta igång i slutet av December/början av Januari så det blir nog bra.
 

Julfotografering

Datum: 2013-12-15 | Tid: 21:05:00
 

 
 

Lördag 14/12

Datum: 2013-12-14 | Tid: 18:47:00
Idag så har Ellen fotat julbilder på mig och båda hästarna, ni får dem senare. Red Turbo en kortis, bara typ 20minuter då han skulle rakas och då får han ju inte vara svettig. Han kändes iallafall rätt så fin den korta stunden jag red honom, ville dock skjuta ut ena bogen lite mer så där fick man försöka räta ut allt.
 
Ellen red honom också en stund så stog jag och hjälpte till, såg riktigt fint ut faktiskt.
 
Anna komme efter lunch och rakade båda hästarna. Gick bra för Turbo förutom att han är så himla kittlig under magen och "rädd" när man rakar längst upp på halsen pga. att han inte vill att man ska röra hans öron ibland. Men det var liksom inga större bekymmer ändå.
 
Emil rakades ju för första gången och han skötte sig problemfritt, inga problem alls faktiskt.
Imorgon så ska jag fota Ellen och Starre, och sen ska vi även iväg på SRK's luciashow, mys!
 
Tog tyvärr bara bilder på dem under själva klippningen, men ni får se dom iallafall!
Bakom den långa och tjocka pälsen så var faktiskt Emil rätt så fin i hullet! Turbo är ju en tjockis just nu, men såsmåningom så drar vi ju igång med träningen också.
 
Ni får bilderna på mig och hästarna lite senare.
 

Blää

Datum: 2013-12-12 | Tid: 18:38:25
Vädret här i Skellefteå är verkligen helt knas nu. All snö har smält bort och sen så spöregnar det även nu.. Nu borde och brukar det vara täckt med snö ute!
 
Pga. att det regnade och hästarna var blöta så kunde dom inte rakas idag, hon kanske kommer imorgon och om inte annat senast innan Tisdag. Så det blir bra!
 
Tog in hästarna efter middagen, möttes av en travades Emil som gnäggade för fullt åt mig. Hihi söten :')
Har nattat hästarna och nu ska jag bara ta det lugnt. Känns otroligt skönt att alla prov är gjorda i skolan nu, gjorde det sista idag. 
 
Liksom kolla förra året i början av December åh..
 
allroundekipage.blogg.se